webdevelopment, webapplicaties & UX design
slimme digitale oplossingen

Is de aardwarmte onder onze voeten bruikbaar als leverancier van verwarming van onze huizen?

Klant SCAN, EBN
Geleverd product Website met datavisualisatie uit GIS
Platform Web

Op zoek naar nieuwe energie met het SCAN Aardwarmte project

Het SCAN Aardwarmte project onderzoekt de potentie van geothermische energie als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Het gebruik van aardwarmte wordt gezien als een mogelijke energiebron voor de toekomst in Nederland.

Achtergrond

Het onderzoek naar aardwarmte is een samenwerking tussen EBN, TNO, en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. SCAN Aardwarmte is een landelijk project waarbij lokaal onderzoek wordt uitgevoerd. Het was daarom cruciaal om de betrokken gemeenten en bewoners uitgebreid te informeren over de aard van het onderzoek, inclusief de specifieke locaties en methoden.

Aanvankelijk werd een tweesporen communicatiebeleid geadopteerd om door middel van duidelijke en transparante communicatie de details van het onderzoek uit te leggen en om zowel bij bewoners als bij gemeenten draagvlak te creëren voor de uitvoering ervan.

Projectvraag

Vanwege onze ervaring met eerdere overheidsprojecten is FBI Digital gekozen om de digitale informatiemedia voor het SCAN Aardwarmte project te ontwikkelen. Onze opdracht was om een website te ontwerpen die functioneert als communicatieplatform voor zowel bewoners als gemeenten. De specifieke invulling van deze taak werd gaandeweg het ontwikkelingsproces duidelijk.

Vanaf het begin was echter bekend dat de website GIS-kaarten zou gebruiken om de onderzoekslijnen uit te zetten. Deze lijnen zouden cruciaal zijn om de geplande onderzoeken aan te kondigen. Bovendien zou de website een makkelijke manier bieden voor het publiek om klachten en schade te melden, in lijn met ons streven naar transparante communicatie.

Onze oplossing

In aansluiting op de projectvraag ontwikkelden we een website die als het primaire communicatiemiddel in het veld fungeert. Aanvankelijk was het plan om de informatie aan te bieden op twee afzonderlijke platforms voor het publiek en voor gemeenten. Dit plan hebben we aangepast toen bleek dat een enkelvoudige website beide doelgroepen efficiënt kon bedienen.

Een belangrijke succesfactor in dit project was onze aanpak van de complexe GIS-data. Door onze kennis en technische expertise waren we in staat deze data succesvol om te zetten naar een gebruiksvriendelijk webformaat. Dit proces, ondersteund door de Mapbox Software Development Kit, heeft bijgedragen aan een duidelijke en toegankelijke website die de communicatie rond het SCAN aardwarmte project ondersteunt.

Het resultaat

Het gebruik van Mapbox voor dataconversie leverde een effectieve oplossing op. Op de website is nu een uitgebreide lijnenkaart met legenda beschikbaar, die het brede publiek, ongeacht hun achtergrond, gemakkelijk toegang biedt tot begrijpelijke informatie over aardwarmteonderzoek in Nederland. Naast uitgebreide informatie over het onderzoek, toont de website historische en toekomstige onderzoekslijnen weer via tijdlijnen. Ook zijn er gebruiksvriendelijke formulieren voor het melden van klachten en schade beschikbaar gesteld.

Technieken & diensten

In het SCAN Aardwarmte project hebben we een geïntegreerde aanpak toegepast, waarbij UX design, visual design, front- en back-end development, en GIS dataconversie met Mapbox centraal stonden. We ontwierpen een intuïtieve gebruikersinterface om complexe geografische data toegankelijk te maken, ontwikkelden robuuste systemen voor snelle data-verwerking, en gebruikten Mapbox voor dynamische, nauwkeurige visualisaties van onderzoeksgebieden. Deze multidisciplinaire inzet resulteerde in een informatieve en efficiënte website die essentieel is voor het vergroten van publieke betrokkenheid en het bevorderen van transparante communicatie binnen het project.

Bekijk het project

Highlights

  • Het aantal organische bezoekers (SEO) verdubbelde in het eerste jaar
  • Gemeenten en burgers zijn goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom SCAN
  • Effectieve visualisatie van GIS data
  • Gebruik van Mapbox voor geavanceerde dataconversie

let’s talk about tech

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Ontdek de kracht van innovatie: Plan een kennismaking met FBI Digital of leer meer over onze diensten. Let's talk tech for your business!