webdevelopment, webapplicaties & UX design
slimme digitale oplossingen

Datavisualisatie excelrecords

Klant APS Milieu
Geleverd product Datavisualisatie locatie bodemonderzoek
Platform Laravel, Mapbox, Google docs

1 beeld zegt meer dan 12000 records

Achtergrond

Onze buren, experts in bodemonderzoek, hebben al meer dan 12.000 projecten uitgevoerd en een enorme hoeveelheid data verzameld. Oorspronkelijk opgeslagen in een Excelbestand, werd het vinden van specifieke informatie in deze datamassa steeds moeilijker, bijna als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit bracht hen bij ons met een specifieke vraag.

Projectvraag

Vanaf het begin was het duidelijk wat nodig was om onze buren, de bodemonderzoekers, te helpen. De uitdaging lag in het transformeren van een Excelbestand, dat overladen was met gegevens, naar een formaat dat toegankelijker en bruikbaarder was. Traditionele spreadsheets boden niet het noodzakelijke overzicht en waren niet praktisch in gebruik, vooral niet voor veldwerkers. Hoewel alle gegevens reeds gecentraliseerd waren in een Google Doc, bleef de vraag: hoe kunnen we deze data visueel inzichtelijker maken? Een essentiële doelstelling was om ervoor te zorgen dat ook medewerkers ‘in het veld’ gemakkelijk en snel toegang hadden tot de informatie wanneer zij bodemonderzoek uitvoerden.

De oplossing

We kwamen op het idee van een interactieve kaart. Simpel gezegd, hebben we de postcodes omgezet naar GPS-coördinaten, zodat we elke locatie konden pinnen op een digitale kaart. Dit deden we met Mapbox, een tool die ons hielp alles visueel te maken. Elke plek kreeg een eigen kleur, afhankelijk van het type onderzoek, en door in te zoomen konden gebruikers steeds meer details zien. Het werkt super intuïtief. We voegden ook een zoekveld toe, waardoor je gemakkelijk door de gegevens kunt navigeren. Handig, toch?

Technieken & diensten

Een goede buur is beter dan een verre vriend, en dat gold zeker voor dit project. Veel koffie en een beetje gemeenschapszin hebben ons een heel eind op weg geholpen, maar het echte werk werd gedaan met wat slimme tech keuzes. We hebben de webapplicatie gebouwd met PHP en aangepast aan onze specifieke behoeften. Voor de interactieve kaarten hebben we gekozen voor Mapbox omdat het flexibel en krachtig is. De originele data, nog steeds bewaard in een Google-spreadsheet, werd direct geïntegreerd, waardoor we snel en efficiënt konden werken zonder alles opnieuw te hoeven opbouwen. ‘Slim hergebruik van bestaande middelen: minder werk, lagere kosten, sneller resultaat.

Het resultaat

De nieuwe interactieve kaart is een groot succes. Alle projecten zijn nu met één blik visueel te overzien, met de mogelijkheid om voor details in te zoomen—vergelijkbaar met Google Maps. Dit intuïtieve systeem verbetert de snelle toegang tot informatie in het veld en werkt uitstekend op mobiele apparaten, essentieel voor veldwerkers. Nieuwe projecten kunnen eenvoudig worden toegevoegd via Excel, wat de overgang voor gebruikers vergemakkelijkt. Kortom, het project heeft de toegankelijkheid en efficiëntie van het datagebruik aanzienlijk verbeterd, tot grote tevredenheid van onze buren.

Highlights

  • Directe toegang tot projectdata
  • Snelle implementatie
  • Datavisualisatie
  • Vermindering van zoektijd in data
  • Ook op locatie bruikbaar
  • Naadloze integratie met bestaande werkprocessen

let’s talk about tech

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Ontdek de kracht van innovatie: Plan een kennismaking met FBI Digital of leer meer over onze diensten. Let's talk tech for your business!